Santorini (Thira) on Kreikkaan matkustavien suosikkisaari

Thira City Port, Santorini, Copyright Jouni Pilto

Näkymä Thira Cityn satama-alueelle ylhäältä kaupungista.

Thira (Santorini) on saaristo, joka kuuluu Kreikkaan. Erittäin suosittu matkailukohde sijaitsee Kreetan pohjoispuolella Egeanmerellä. Paikka tunnetaan Santorinin kaarevan muotoisesta calderasta, jyrkkäreunaisesta vulkaanisesta muodostumasta. Jyrkänteen reunamille on rakennettu kaupungit Thira ja Oia.

Itäpuolella saarta on alavaa ja hiekkarantoja. Saarella on hyvät palvelut.

Santorini täyttyy etenkin kesä-elokuussa. Suositeltava matkustusaika on ruuhka-aikojen ulkopuolella, sillä matkailijamäärät kesäsesongin aikana voivat vaikuttaa lomakokemukseen. Turistin kokemana Santorinin hintataso on n. 10-30 prosenttia korkeampi kuin muualla Kreikan lomakohteissa. Korkeampi hintataso johtuu siitä, että Santorini on Kreikkaan matkustavien suosikkisaari.

Saaren kaupungit ovat

 • Thira (kirjoitusasu myös Fira tai Thera) on pääkaupunki ja sijaitsee calderan reunalla
 • Oia (kirjoitetaan myös Ia) sijaitsee calderan reunalla ja tarjoaa upeat merinäkymät
 • Matkailijoita varten rakennetut hyvillä palveluilla varustetut kaupungit, mm. Kamari ja Perissa

Arkeologisia nähtävyyksiä

Vanha Thira (Old Thera) on rauniokaupunki kukkulalla, joka erottaa saaren alavan puolen rantakaupungit  toisistaan. Vanha Thira on arkeologinen tutustumiskohde. Kukkulalle kuljetaan minibussilla, joka lähtee Kamarin turismikaupungista. Bussiliput myydään matkatoimistosta bussipysäkin luona.

Pikkusaarille laivalla

Matkatoimistot järjestävät puoli päivää tai päivän kestäviä kiertoristeilyjä Santorinin saaristossa. Laivamatkan aikana näkee saaren mereltä käsin sekä yleensä tutustutaan joko Thirassian (Therasia) saareen, Palea Kamenin tai Nea Kamenin saariin tai kaikkiin niistä. Risteilyn maakäyntikohde voi olla kreikkalainen ravintola tai uimaranta. Laivamatkan aikana tarjotaan uintimahdollisuus laivasta. Kesäaikana mukaan retkelle tulee ottaa runsaasti juomavettä, aurinkohattu, suojaavia vaatteita sekä uimavaatteet.

 

This article is about Santorini (Thera) Caldera Island which is a popular touristic area in Greece, Europe.

Lauhanvuoren kansallispuisto

Lauhanvuori näkötorni

Lauhanvuoren näkötornista näkee seudun korkeaimman maastonkohdan ja lähimmän kylän.

Lauhanvuori on suomalainen kansallispuisto Kauhajoella Etelä-Pohjanmaalla. Puisto sijoittuu Etelä-Pohjanmaan ja Satakunnan rajalle Kauhajoen eteläosaan.  Lauhanvuorta kutsutaan Länsi-Suomen korkeimmaksi vuoreksi.

Alueen nimikkopaikka on korkeahko mäki, joka kohoaa noin 200 metriä merenpinnan yläpuolelle.  Kansallispuiston infopisteen yhteydessä on puurakenteinen näköalatorni, johon on turvallinen kiivetä. Torni on poikkeuksellisen korkea.  Sinulla on mahdollisuus aloittaa patikointi täältä info-pisteestä, jossa on pysäköintitilaa tai voit aloittaa käveleminsen muualta puiston ajoreitistön varresta.

Alueella on mm vanhoja metsiä pitkine kuusineen ja muinaisrantoja, soita sekä kansallispuistoon johtavan tien varressa Lauhanvuoren maankohoama.

Kansallispuistossa on runsas linnusto, kuten luonnonsuojelualueilla yleensäkin. Voit nähdä ja kuulla esimerkiksi erilaisia kolopesijöitä ja metsäkanalintuja.

Lauhanvuori on luonnonsuojelualue. Alueella tulee liikkua luontoa ja muita vierailijoita kunnioittaen. Kansallispuistoa hallinnoi Metsähallitus.

Ajo-ohjeet ja etäisyydet Lauhanvuoren kansallispuistoon

 • Lauhanvuorelle on opastus Isojoen ja Kauhajoen suunnista.
 • Kansallispuistoon  ajetaan asfaltoitua Kauhajoki-Honkajoki -tietä (tie  44), minkä jälkeen soreatietä on n. 5 km.
 • Isojoelta ajetaan Sarviluomantien kautta.

Alueen kartta ja saapumisreitti on nähtävässä osoitteessa http://julkaisut.metsa.fi/assets/pdf/lp/Esitteet/Lauhanvuorifin.pdf

Lauhanvuorta käsittelevä teksti on osa kokonaisuutta Suomen kansallispuistot ja retkeilyalueet

Copyright Jouni Pilto 2015.

Suomen kansallispuistot ja retkeilyalueet

luontomatkailijan_suomi_luontomatkailu_pilto-org_jounipilto-fi

Kiinnostavat kotimaan matkakohteet ovat usein luonnonläheisiä ja rauhallisia.  Näkymä on Taivassalosta. Kuva:  Jouni Pilto

 

Suomessa on lukuisia upeita kansallispuistoja ja retkeilyalueita. Olen vieraillut useilla niistä viime vuosina. Esittelen kiinnostavimmat ja luonnonkauneimmat luontokohteet, joissa olen käynyt. Suomalaiseen tapaan tarjolla on luonnonrauhaa ja yleensä myös hyväkuntoiset reitit, pitkospuut ja taukopaikat. Osassa on tarjolla yöpaikkoja, toiset ovat päiväkäyntikohteita. Kerron millaiset palvelut ja reitit puistoissa on, millaisille matkailijoille matkakohteet sopivat ja mikä on paras vuodenaika retkeilylle.  Luontomatkailijan Suomi on monipuolinen ja tutustumisen arvoinen.  Käynnin arvoisia paikkoja ryhmässä “kansallispuistot ja retkeilyalueet” ovat muun muassa:

 • Lauhanvuoren kansallispuisto, Lauhanvuori, Kauhajoki, Etelä-Pohjanmaa
 • Napapiirin retkeilyalue, Vikajärvi, Rovaniemi, Lappi
 • Hossan retkeilyalue, Suomussalmi, Kainuu
 • Oulangan kansallispuisto, Kuusamo ja Salla, Pohjois-Pohjanmaa ja Lappi
 • Hiidenportin kansallispuisto, Sotkamo, Kainuu
 • Rokuan kansallispuisto, Vaala ja Utajärvi, Pohjois-Pohjanmaa
 • Hailuodon rantareitit, Pohjois-Pohjanmaa
 • Kalajoen hiekkasärkät / Kalajoen hiekat, Pohjois-Pohjanmaa
 • Liminganlahti, Perämeren rannan kosteikko, Limingan luontokeskus, Liminka, Pohjois-Pohjanmaa

Luontomatkailu Suomen rajojen ulkopuolella

Lisäksi olen tutustunut lukuisiin kansallispuistoihin ja retkeilyalueisiin ulkomailla. Kiinnostavia kohteita viime vuosilta ovat esimerkiksi:

 • Vilsandin kansallispuisto ja luonnonsuojelualueet, Viro
 • Lagodekhin kansallispuisto, Georgia

 

Tämä artikkelikokoelma täydentyy jatkuvasti.

Copyright 2015 Jouni Pilto