Ruokaa puun lämmöllä

Kuvakooste: Parhaat ruoat uunissa ja nuotiolla

 

Näiden ruokakuvien teemana on tuore ruoka perinteisesti valmistettuna.
Ruoat on kypsytettu puu-uunissa ja nuotiolla. Lehtikuvat ja tekstit ovat syksyltä 2016.


Uuni esilämpenee pienellä puumäärällä jo ruoanvalmistusta edeltävänä päivänä. Varsinainen lämmitys tapahtuu latomalla uuni lähes täyteen rutikuivia puuhalkoja, esimeriksi koivua. Tavalliseen leivinuuniin mahtuu pitkittäin 70 cm pitkät polttopuut.


Karjalanpiirakat paistuvat nopeasti noin 250-asteisessa uunissa. Ohuet piirakat rapeutuvat paistossa, mutta ne pehmenevät haudutuksella. Leivonnaiset siirretään paiston jälkeen kulhoon ja ne kastellaan voi-vesi-suola -seoksella. Kulhon päälle asetetaan liina.


Uunissa valmistui myös perinteinen joulukinkku. Paistolämpö oli illalla hieman yli 200 astetta, mutta paiston loppupuolella aamuvarhaisella enää 120 astetta.

Seuraavat ruoat valmistuivat avotulella grillaten. Usein kalat valmistetaan halsterissa, mutta muurinpohjapannu on toinen hyvä paistotapa, koska pannu suojaa ruokaa savulta.

Siika ja halloumi-juusto saivat kevyn savuaromin muurinpohjapannulla. Koska lämpöä oli aluksi liikaa, siirrettiin kuumia hiiliä pannun alta pois. Hyvät pitkävartiset nahkarukkaset, hiililapio ja teräslasta ruoan kääntelyyn ovat välttämätön apu avotulella.

Pienet muikut paistettiin päineen muurinpohjapannulla Pikkukaloja ei fileoida, vaan ruodot pehmenevät pannulla.


Kangasrouskut saivat kunnon huuhtelun ennen keittämistä. Niistä valmistui sienikastike, joka paistui jälkilämmöllä.

 

Grillillä voi valmistaa makuelämyksiä myös hedelmistä. Hedelmät, esimerkiksi omenat ja banaanit, kannattaa kypsentää kuorineen.

Suomalaisen omenan maku on usein melko kirpeä. Maku pehmenee kypsennyksessä.

Hiiligrillissä sian kylkeä ja omenaviipaleita
Kuvan grilliruokiin haluttiin astetta runsaampi savuaromi, joten muurinpohjapannun tilalle vaihdettiin ritilä ja nuotioon lisättiin puuta. Paksuksi leikatut siankylkiviipaleet ja omenat tarjoavat hyvää makujen kontrastia.

Falafel – kasvispyörykät sisältävät runsaasti proteiinia

falafel kasvispyörykät, falafel vegetarian food

Fried falafel balls to be served with fresh vegetables, spicy pastes and sauces. Photography Copyright 2015 Jouni Pilto.

Falafel-kasvispyörykät ovat kotoisin Egyptistä. Maukkaat falafelit ovat tärkeä osa ruokavaliota Lähi-idässä. Kotitekoinen kasvispyörykkä on terveellinen ja ravitseva ruoka. Pyöryköissä on runsaasti herneproteiinia ja niistä valmistuu maukas aterian osa tämän reseptin avulla.

Falafeleissä käytetään kuivattuja kikherneitä tai härkäpapuja. Kuivat herneet tai pavut on laitettava likoon vähintään 6 tuntia ennen ruuan valmistusta, koska niiden on turvottava ja pehmettävä ennen murskaamista.

Valmistamiseen tarvitaan ruokasekoitin, joka silppuaa herneet. Huomaa, että falafelien valmistukseen ei pidä käyttää nesteeseen säilöttyjä herneitä tai papuja, sillä ne ovat liian vetisiä pyörykkätaikinaan.

Ainekset falafel-pyöryköihin 4 hengelle

  • 400 g vedessä turvotettuja kikherneitä
  • 2 isohkoa valkosipulinkynttä pienenä silppuna
  • 1-2 sipulia murskattuna tai iso nippu ruohosipulia
  • 1 desilitra silputtua persiljaa
  • yhden sitruunan mehu
  • 2 teelusikallista juustokuminaa
  • 2 tl jauhettuja korianterinsiemeniä
  • 1 tl suolaa
  • 3/4 teelusikallista cayennepippuria tai chilijauhetta
  • 1/4 tl kardemummaa

Tarvittaessa

  • 1 kananmuna
  • 1-3 ruokalusikkaa vehnäjauhoja

Paistamiseen

  • 1-2 dl auringonkukkaöljyä

Falafelien valmistusohje

Turvota herneet vedessä 6-10 tuntia. Kaada vesi pois. Silppua herneet ruokasekoittimessa, lisää muut ainekset sekoittimeen. Sekoita kunnes koostumus on yhä hieman karkea. Muotoile pyörykät alustalle.

Laita kuumalle paistinpannulle paksu kerros öljyä. Paista falafelejä (sähköliesi asento  4-5) yhteensä 6-8 minuuttia vastakkaisilta puolilta. Tarkista että paistunut pyörykkä on sisältä kypsä ja sopivan pehmeä. Jos taikina on liian kuiva, lisää tilkka vettä. Jos taikina on liian pehmeä, lisää 1-2 ruokalusikkaa vehnäjauhoja ja kananmuna. Tarjoile tuoreiden kasvisten sekä kastikkeen tai tahnan kera.

 

Reseptimuunnos: pähkinäiset falafel-kasvispyörykät

Laita taikinaan lisäksi 100 grammaa murskattuja cashew-pähkinöitä.

 

Copyright 2015 Jouni Pilto. Sisällön on tuottanut Jouni Pilto.

Pehmeät vehnäsämpylät

leipä_sämpylä_pehmeätvehnäsämpylät_kulinaari_gastronomy

Miten tehdään pehmeät vehnäsämpylät kotiuunissa?
Tämän Leivänteko-ohjeen avulla valmistan pehmeät ja kuohkeat vehnäleivät vähällä vaivalla.
Tätä leipäohjetta on luettu > 6000 kertaa.

Vehnäsämpylöiden ainekset

10-15 sämpylään tarvitset:

5 desilitraa vettä
10-12 dl vehnäjauhoja (kymmenesosa jauhoista voi olla täysjyväjauhoja)
10 grammaa kuivahiivaa
3 ruokalusikkaa sokeria (tai 2-3 rkl sokeria ja 1/2 rkl siirappia)
2 teelusikkaa suolaa
20-30 g voita tai 4 ruokalusikkaa öljyä

Miten sämpylätaikina valmistetaan

Lämmitä vesi 42-asteiseksi. Lisää sokeri ja suola veteen. Sekoita hiiva jauhojen joukkoon. Kaada jauhot taikinaan vähän kerrallaan, sekoita vispilällä kunnes sämpylätaikina kovenee. Taikinan vaivaaminen jatkuu tämän jälkeen käsin. Jotta lopputuloksena on pehmeät sämpylät, taikinan on oltava riittävän pehmeää. Älä laita jauhoja niin paljon, että taikina kiinteytyy liikaa.

Leipätaikinan kohotus kulhossa n. 1 tunti

Anna taikinan kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa liinan alla. Mitä pidempään annat kohota, sitä varmemmin saat aikaan kuohkeat ja pehmeät sämpylät.

Sämpylöiden muotoilu

Jauhota kädet erikseen ennen jokaisen sämpylän muotoilemista. Kaapaise taikinasta sopivan kokoinen pala. Pyöritä taikinanpalasta kämmentesi välissä tai pöydällä pyöreä pallo ja aseta leivinpaperille leivinliinan alle. Pinnalle voit ripotella siemeniä. Tee loput leivät samaan tapaan.

Sämpylöiden kohotus liinan alla

Kohota sämpylät kostean ja hyvin suljetun liinan alla noin 30 minuuttia, jotteivat sämpylät pääse kuivumaan.

Paista uunin keskitasolla 225 asteessa 16 minuuttia

Sämpylät ovat valmiita, kun niiden pinta ja pohja ovat vaalean ruskeita. Kypsän leivän pohjaa koputtamalla kuulet onton äänen.

Älä paista leipiä liian pitkään, ettei lopputulos ole kuiva ja sitkeä.

Tarjoile pehmeät vehnäsämpylät oikean voin kera!

Tämä artikkeli kuuluu sarjaan ruokaohjeet ja ruokareseptit