Telejatke Nikon AF-S Teleconverter TC-20 E III

Polttovälin kaksinkertaistava telejatke

Käyttötarkoitus: Polttovälin muuttajan käyttökohteita ovat urheilukuvaus, lähikuvaus, luontokuvaus ja muu telekuvaus.

Nikon Telejatke

Objektiivin polttoväli kaksinkertaistuu Nikon AF-S TC 20E III:n avulla.

Yksityiskohdat

 

Valmistusmaa: Japani

Paino (mitattu): 270 g

Hinta (uusi): noin 500 euroa (sis. alv 24%) 3/2016

Hinta (käytetty): noin 400 euroa 3/2016

Mitat: Pituus kytkettynä kameraan 45 mm, ympärysmitta 205 mm

Rungon materiaali: musta metalli

Optiikka: 7 linssielementtiä 5 linssiryhmässä, yksi linsseistä on aspherical- linssielementti

Varustus: harmaa etutulppa ABS-muovia “BF-3B Nikon F-mount Made in Japan”; Musta takatulppa ABS-muovia “LF-4 Nikon F-mount Made in Thailand”; Kangaspussi “CL-0815 Made in China”

Pahvinen myyntipakkaus 170 mm x 110 mm x 110 mm

Nikon AF-S telekonvertteri: myyntipakkaus sisältöineen

Myyntipakkaus sisältää telejatkeen, säilytyspussin ja käyttöohjeet.

Yhteensopivuus:

 

Nikon F-mount-kiinnityksellä varustetut AF-S objektiivit, tietyt  muut Nikon-objektiivit varauksin, kolmansien osapuolien valmistamat objektiivit varauksin

Käytetään yleisesti esimerkiksi Nikon 70-200 /f 4, Nikon 70-200 f/2,8 Nikon 300/f4, ja Nikon 300/2,8 -objektiivien kanssa.

Katso Nikon- objektiivien yhteensopivuuslista Nikon AF-S -telemuuntimien kanssa valmistajan verkkosivulta.

 

Rakenne ja kestävyys

Nikon -telekonvertterin runko on vahvan tuntoista metallia.

Nikon -telekonvertterin runko on vahvan tuntoista metallia.

Konvertterin runko on metallia. Käyttötuntuma on varma ja kestävä. Bajonettikiinnitys on tukeva ja liukuu ja napsahtaa paikalleen pehmeästi ja täsmällisesti.

Ammattilaiset käyttävät telekonvertteria usein painavien kamerayhdistelmien kanssa. joten telejatkeen rakenteen ja liittimien täytyy kyetä kannattelemaan suuriakin painoja ja vääntövoimia. Nikon TC 20E III on kilpailijoihin verrattuna jämäkkä eikä se altistu nitkumiselle tai taipumiselle kiinnityskohdasta.

 

Automaattitarkennus

 

Automaattitarkennus toimii Nikon FX- DX- ja CX (Nikon 1) -järjestelmäkameroilla, joissa on AF-S -objektiivi. Automaattitarkennus toimii varmuudella objektiiveissa, joissa suurin aukko on vähintään  f/4.

 

Sääsuojaus:

 

Urheilu- ja luontokuvaajat voivat tarvita kauas kuvattaessa optiikkaa, jota voi käyttää myös yllättävissä sääoloissa. Hyvään objektiiviin liitettynä telejatke laajentaa objektiivin käyttömahdollisuutta. TC 20 E III on Nikonin uusin telejatke ja paras valinta kaikista tällä hetkellä saatavilla olevista Nikoniin sopivista telejatkeista. Tuotteen etu- ja takapintojen istuvuus objektiiviin on tiukka ja liitos on tiivistetty. Tällainen rakenne estää roiskeveden ja vesihöyryn pääsyä rakenteisiin.

 

Nikon Af-S teleconverter testissä

 

Kuvanlaadun arvioinnissa tätä polttovälin muunninta on käytetty Nikon D610 -kameran ja Nikon 70-200 f/2,8 II -objektiivin kanssa studio-olosuhteissa. Koska kyseessä on 2x telejatke, on valon hävikki kaksi aukkoa ja yhdistelmän suurin mahdollinen aukko siten f/5,6.

 

Testattu kuvan laatu

Keskipitkillä etäisyyksillä (~10 m) hyvä kuvan terävyys saavutettiin jo suurimmalla aukolla f/5,6.

Telekonvertteria käytetään tyypillisesti kuvattaessa kauas (>15m). Kauas kuvattaessa riittävä kuvan laatu saavutettiin testissä jo aukolla f/5,6. Hyvälaatuinen kuvapiirto saavutettiin aukosta f/6,3 lähtien. Kuvanlaatu parani edelleen aukkoarvolla 7,1 ja oli erittäin hyvä. Himmentäminen aukkoon f/8 asti ei ole tarpeellista testikokoonpanolla.

Aukkoarvon vaihtaminen asteikolla f/5,6 – f/8 vaikuttaa vain vähäisesti muihin kuvanlaadun ominaisuuksiin, kuten kromaattiseen aberraatioon.

 

Korvaavat vaihtoehdot Nikon AF-S TC 20E III:lle

Markkinoilla on saatavilla noin 300 euron hintaisia tarvikevalmistajien tuotteita.

Kilpailevissa konvertereissa ei ole sääsuojausta esimerkiksi tiivistyvälle vedelle tai roiskevedelle, joten ne todennäköisesti päästävät vettä optisiin rakenteisiin herkästi. Kilpailevat telekonvertterit ovat muovirakenteisia ja niiden käytössä on oltava huolellinen, sillä kamerajärjestelmän massa voi altistaa konvertterin kestävyyden lujille.

Kilpailevien tuotteiden kiinnitys objektiiviin ei ole yhtä jämäkkä, jolloin kestävyysvaikutelma on puutteellinen.

Kilpailevien konvertterien bajonettikiinnityksessä voi ilmetä mekaanisia yhteensopivuusongelmien uusien Nikon-objektiivien ja Nikon-bajonettisovittiemien kanssa: Konvertterin ja objektiivin bajonettien välillä voi olla kitkaa, joka vaarantaa objektiivin bajonettikiinnityksen ja sähköisen toiminnan. Yhteensopimattomuutta on havaittu kolmansien osapuolien valmistamissa tuotteissa. Tämä voi aiheuttaa objektiivin rikkoutumisen ja täyden toimimattomuuden.

 

Johtopäätökset:

Nikon AF-S telekonvertterin on rakenteellisesti ja optisesti hyvä ja se tuottaa tasokkaita valokuvia. Kuvattaessa kauas on suositeltavaa käyttää suurimpana aukon arvoa f/6,3 tai sitä pienempää aukkoa (isompi f/luku).

Abstract: Nikon AF-S Teleconverter TC-20 EIII

 • doubles the focal legth of a Nikon lens.
 • TC 20 E III is the newest 2 x teleconverter at the moment and suitable for all Nikon DSLR cameras and other Nikon system cameras.
 • compared to third party teleconverters Nikon offers better overall-quality and durability.
 • Nikon TC 20 E III includes 7 lens elements of which one is aspherical.
 • Prices 3/2016: New 500 eur, used 400 eur.
Käyttöohjeet ja Nikon-optiikkaa koskeva takuutodistus

Käyttöohjeet ja Nikon-optiikkaa koskeva takuutodistus

 

 

 

Nikon AF-S Nikkor 18-35mm f/3.5-4.5 G ED

 • Nikon 18-35 1:3.5-4.5G
 • Laajakulmaobjektiivi Nikon (FX) -DSLR-järjestelmäkameraan
 • G-malli julkaistu 2013
 • Vaihtuva valovoima f/3.5 – f/4.5
 • Laajin kuvakulma (horisontaalinen) 100°
 • Paino: 380 g
 • Valmistusmaa: Kiina

Nikon 18-35 mm f/3,5-4,5 G -laajakulmaobjektiivi

Täm on kevyt ja melko valovoimainen (f/3,5-4,5) laajakulmazoomi Nikonin kameroihin.

Objektiivi on tullut myyntiin vuonna 2013. Se on laadukas valinta täyskennoiseen järjestelmäkameraan.

Linssiä voi myös käyttää normaalizoom -objektiivin DX-kamerassa, mutta lyhyen zoomin takia se ei ole siinä käytössä parhaimmillaan.

Kun objektiivin zoomi pyöräytetään laajimpaan 18 mm -asentoon, kuvakulma on leveyssuunnassa 100 astetta, mikä on riittävän laaja näkymä yleisimpiin laajakulmakäyttötarkoituksiin.

Suurimmalla polttovälillä (35 mm) kuvakulma on yhä melko laaja. Kyseessä on siis erikoisobjektiivi laajakulmaotoksiin eikä tämä objektiivi ole tarkoitettu valokuvaajan ainoaksi yleisobjektiiviksi.

Käytännön valovoimaa

Objektiivi tuottaa terävää kuvaa kaikilla polttoväleillä ja kaikilla aukkoarvoilla.

Käytännön valovoimaa on huomattavasti enemmän kuin objektiivin vanhassa D-mallissa, koska uuden objektiivin linssistön valohävikki on lähes olematon.

Suurin puute tuotteessa on se, että kuvanvakainta ei ole. Vakaimen poisjättäminen tosin mahdollistaa kevyemmän objektiin. Vakainta arvostaisi etenkin, kun kuvaa videota käsivaralta.

Hinta ja suositukset

Kyseessä on melko uusi objektiivimalli, joten hinta on melko korkea.

Vuonna 2016 hinta on ollut nousussa. Helmikuussa 2016 uuden tuotteen hinta noin 750 euroa. Vuonna 2015 hinta 650-700 euroa.

Suositeltavampaa kuin uuden ostaminen, on ostaa käytetty 500 eurolla.

Tämä G-malli on selvästi parempi kuin vanha D-malli.

Jos käytät ostokseen hieman enemmän rahaa, voit löytää 750-800 eurolla hyvän käytetyn Nikon AF-S 16-35 f/4 VR:n. Se on aavistuksen laajakulmaisempi objektiivi ja siinä on VR tärinänvaimennus.

 

Copyright Jouni Pilto 2016

Jounipilto.fi Pilto.org

Tämä kirjoitus on osa kokoelmaa Digitaalinen valokuvaus  – Nikon laajakulmaobjektiivit –  täyskennoiset

Tamron 15-30 f/2.8 SP Di VC USD

 • Model A 012 (ilmestynyt 2015)
 • Suurin aukko f/2.8
 • Laajin kuvakulma (horisontaalinen) 110°32
 • Mitat 98.4mm  x 145mm (Se on iso!)
 • Paino: 1,1 kg (Se on painava!)
 • Väri: musta

 

Tamron 15-30 f/2.8 -laajakulmaobjektiivi

Tamron 15-30 f/2.8 -laajakulmaobjektiivi on ilmestyessään markkinoiden laajakulmaisin kuvanvakaajalla varustettu objektiivi täyskennokokoiseen kameraan. Ulkoapäin objektiivi on tyypillinen Tamron: Osittain mustaa muovia, osittain metallia, muhkea ja erittäin painava. Objektiivilla on iso ympärysmitta, joten se vaatii etulinsiiin isot (kalliit) filtterit ja ison säilytyslaukun.

Tamronin tapana on viime vuosina laittaa objektiiveihin hieman ylijäykät zoomausrenkaat. Jäykkyyden ansiosta toisaalta vahinkohuitaisut vähenevät. Objektiivin fyysinen pituus muuttuu zoomatessa. Tamronista valitaan liukukytkimellä joko automaatti- tai manuaalitarkennus. Muiden viime aikaisten Tamroneiden tapaan objektiivissa on focus override -toiminto eli kuvaa voi tarkentaa manuaalisesti myös automaattiasennossa.

Lähes kaikissa kalleissa laajakulmaobjektiiveissa on kuvan laadussa sekä vahvuuksia että heikkouksia eikä Tamron tee tässä poikkeusta. Kuvan laatu on niin erinomainen ruudun keskialueella, että Tamronin laajakulmalle tuskin vetää vertoja mikään markkinoiden laajakulmaobjektiivi tätä kirjoitettaessa. Kuvan reuna-alueilla sen sijaan on epätarkkaa kaikilla polttoväleillä varsinkin täydellä f/2.8 aukolla. Kuva terävöityy huomattavasti aukolla f/5,6 ja varsinkin aukolla f/8.

15-30 millimetrin zoom-alue on käytännöllinen polttoväli laajakulmakuvaamiseen.

Hinta ja suositukset

Tamron 15-30 f/2.8 SP Di VC USD -objektiivin hinta on 1050-1100 euroa, mikä on paljon ottaen huomioon, että kyseessä on 3rd party -objektiivivalmistajan tuote. Tamronin laajakulmasta tulee kiinnostava vaihtoehto, mikäli hinta laskee alle 900 euron. Siihen asti rahat Nikon-kuvaajan kannattaa sijoittaa ennemmin Nikon 16-35 F/4 VR -objektiiviin, jonka polttoväli on 1 millimetrin pidempi ja suurin aukko yhden aukon verran pienempi. Alkuperäislinssin valintaa puoltaa yhteensopivuus tulevaisuuden kameroiden kanssa. Kameravalmistajan objektiivi takaa muita merkkejä paremmin sen, että lasin automaatitarkennus ja kuvanvakaaja toimivat vielä tulevaisuuden kameroissakin. Alkuperäisvalmistajan tuote säilyttää siksi myös jälleenmyyntiarvonsa paremmin kuin ulkopuolisen valmistajan tuote. Nikon- ja Canon-objektiivien kuvanvakaajat ovat perinteisesti olleet parempia kuin Tamronin VC-tärinänvaimennus. Tämä sivu on tuotevertailu ja ostajan opas, jonka avulla löydät sopivan laajakulman tai ultralaajakulman Nikonin täyskennoiseen DSLR -valokuvauskameraan.

Copyright Jouni Pilto 2015

Jounipilto.fi Pilto.org

Samyang 14 mm f/2.8

 

SAmyang 14mm f/2.8 -laajakulmaobjektiivi

 

Samyang 14 mm ED AS IF UMC  F2.8

Samyang 14 mm T3.1  VDSLR II  (2015: VDSLR II)

530 g – 590 g riippuen kameramerkistä ja objektiivin tarkemmasta mallista

Pituus 94 mm (Canon ja Nikon DSLR)

Kuvakulma (35mm): 115,7˚

Suurin aukko 2.8

Tuotteeseen sisältyy: Objektiivi, etu- ja takasuojus, pehmyt suojapussi  (osassa malleja)

 

Samyang 14 mm on käsitarkenteinen laajakulmaobjektiivi kokeneelle valo- ja videokuvaajalle. Manuaalitarkennus vaatii kuvaajalta huolellisuutta. Kuvan terävyyden voi säätää  kameran ison takanäytön avulla varmasti kohdalleen. Vaihtoehtoisesti tarkennuksen voi tarkistaa  Nikon-kamerassa tarkennusavustimen avulla tai Canon-kamerassa Magic Lantern -ohjelmistolaajennuksen avulla.

Objektiivi on paitsi manuaalitarkenteinen niin muutenkin manuaalinen: Objektiivi ei tue automaattista valotuksen mittausta. Et siis voi ottaa kuvia, kun kameran kytkin on automaattiasennossa. Tämän objektiivin kanssa kuvataan kameran M (manuaali) -asennossa, jolloin säädät itse aukko-arvon ja valotusajan.

Samyang tuottaa terävää kuvaa tietyin varauksin. Kuva on selvästi pehmeä f/2,8-aukolla, mutta paranee huomattavasti aukkoarvolla f/4 ja on koko kuva-alalla hyvä viimeistään f/4,5 -aukolla. Samyang on terävämpikuvainen kuin muut samanhintaiset ja hieman kalliimmatkin laajakulmalinssit, jotka olivat saatavilla testin aikaan.

Laajakulmille ominainen distortio eli perspektiivin vääristymä on Samyangilla otetuissa kuvissa runsas. Muodoltaan se on epäsäännöllinen moustache-tyyppinen eli viiksien muotoinen ja kattaa laajan alueen kuvakentästä keskusalueen ulkopuolella. Jos haluat minimoida tällaiset vääristymät, paras vaihtoehtosi laajakulmaksi on AF-S Nikkor 18-35 mm G.

Ojektiivista on tehty vuosien varrella useita variaatioita. Päälle päin näkyvin, mutta tuskin merkityksellisin muutos on uusien mallien punainen raita objektiivin kehässä. Uusimpaan malliin tehty joitakin konkreettisia parannuksia. Ainakaan linssistöstä ei kuulu enää mitään sellaista kolisevaa ääntä niin kuin kuului kokeilemastani vanhan erän kappaleesta. Merkittävin uudistus objektiiviin on ollut elokuvausmallin saapuminen markkinoille 2013-2014.  Objektiivin Cine-mallia eli T3.1- merkinnällä varustettua objektiivia mainostetaan nimenomaan videokuvaukseen sopivana, koska siinä on portaattomasti pyörivä aukkorengas. Portaaton aukon säätö on hyödyllinen esimerkiksi, kun kuvaaminen siirtyy kesken otoksen pimeämmästä tilasta valoisampaan tai toisin päin. Kun aukkoa säädetään portaattomasti, valotusarvon muutosta ei huomaa kuvatusta videosta ja siirtymä pysyy luonnollisen näköisenä. Valokuvauksessa portaaton aukon säätö voi tuntua ensin erikoiselta, mutta ero on loppujen lopuksi vähäinen. Toinen ero Samyangin valokuvaus- ja videokuvausmallien välillä on se, että videokuvaajan mallissa  tarkennusrengas ja aukkorengas on hammastettu, mikä ei haittaa valokuvaajaakaan.

Käyttäjät ovat raportoineet, että vanhemmilla objektiivimalleilla otetuissa kuvissa näkyy toisinaan pallomainen värivirhe (spherical aberration). Tällainen häiriö voi muodostua korkeakontrastisten kuvanosien rajapinnoille tarkkuusalueen ulkopuolella. Samyangin viimeisin uudistus on malli, jossa on hybridilasielementti  H-ASP sekä HR-ED-linssi, joiden tarkoitus on vähentää väriaberraatiota.

Toinen ero Samyangin valokuvaus- ja videokuvausmallien välillä on se, että videokuvaajan mallissa  tarkennusrengas ja aukkorengas on hammastettu, mikä ei haittaa valokuvaajaakaan. Molempien linssien valovoima on sama. Valokuvausmallin kylkeen on merkitty linssin valovoima f/2.8 -lukuna, kun taas videomallissa se on merkitty valonläpäisylukuna eli T 3.1, missä on huomioitu linssistön aiheuttama valon hävikki. Kameraan kytkettynä mitään eroa ei ole.

Objektiivissa on kiinteä 14 millimetrin polttoväli, mikä tarkoittaa täyskennokameraan kytkettynä todella laajaa 114  asteen horisontaalista kuvakulmaa. Tällainen laajuus antaa vahvan tilan ja läsnäolon tunnelman toiminnallisiin lähikuviin ja takaa hyvät mahdollisuudet maisemakuvien ottamiseen. Arkkitehtuurin kuvauksessa 14 millimetrinen polttoväli voi olla liian laaja, mikäli pyritään realistisen kuvan antamiseen kuvauskohteista. Epärealistinen vaikutelma syntyy, koska ulralaajakulmainen linssi voidaan sijoittaa todella lähelle kuvauskohdetta, jolloin kuvassa lähialueet ja reunavyöhyke näyttävät korostuneen suurelta. Vastaavasti kauempana ja kuva-alan keskellä olevat kohteet näyttävät hyvin pieniltä. Samyangissa tätä vaikutelmaa vielä korostaa edempänä mainittu  runsas distortio.

Jos valintasi on Samyang ja aiot videokuvata sillä ainakin jossain määrin, on suositeltavaa ostaa T 3.1 -malli, joka on vain muutaman kympin f/2.8 -valokuvausmallia kalliimpi. Cinematographer-malli sopii hyvin myös valokuvaukseen.

Objektiivin eteen voi kiinnittää kookkaita kulmikkaita suodattimia lisävarusteen avulla. Varuste sisältyy joihinkin valokuvausmalleihin veloituksetta.

Hinta ja suositukset

Samyangin laajakulman hinta uutena on Nikoniin ja Sonyyn 350 euroa, Canoniin 300 euroa. Toista yhtä laajakulmaista linssiä ei saa likimainkaan samaan hintaan. Samyangin hintaa alentavat manuaalisuus, zoomin puute ja runsaat perspektiivivääristymät. Konkteettinen kilpailija tälle linssille on Sigma 12-24 DG II HSM, jossa on automaattitarkennus, mahdollisuus kuvata vielä laajempia kuvia sekä zoomi. Sigma häviää kuitenkin valovoimassa ja terävyydessä Samyangille ja on selvästi kalliimpi (noin 700 euroa uutena). Ellei 14 millimetrinen tai vielä lyhyempi polttoväli ole ehdoton edellytys hankinnassasi, kannattaa Nikon-kuvaajan harkita myös Nikonin 18-35mm f/3.5-4.5 -objektiivin G- ja D-malleja. D-malli ei ole G:n tasoinen optisessa laadussa, riittävän hyvä kuitenkin. D-mallin Nikoneita valmistettiin pääosin 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa. Käytettynä niiden hinta on sama 250 euroa kuin käytettyjen Samyangien, jotka ovat olleet markkinoilla huomattavasti vähemmän aikaa.

Copyright  Jouni Pilto 2015.

Jounipilto.fi & Pilto.org

Nikon-järjestelmäkameran tarkennusavustin

Nikon-kameran tarkennusavustin opastaa näyttöön ilmestyvän nuolen tai pallon avulla tarkentamaan kuvan teräväksi.

Pallon avulla avustin kertoo, että kuva on terävä ja nuolten avulla kamera kertoo mihin suuntaan tarkennusrengasta pitää pyörittää, että kuvasta tulee terävä.

Nikon DSLR -järjestelmäkameroissa tarkennusavustin näkyy optisen etsimen alareunassa. Toiminto ei ole käytettävissä ison takanäytön kautta kuvattaessa (LiveView) tämän hetkisissä Nikon-peilikameroissa. Niinpä tarkennusapua voi käyttää  valokuvaukseen mutta ei videoiden kuvaukseen.

Sen sijaan peilittömissä Nikon-kameroissa (Nikon 1 / Nikon CX) tarkennusavustimen pallo ja nuoli näkyvät myös isossa takanäytössä, joten tarkennusapu on saatavissa myös videokuvaukseen.

Tarkennusavustin on iso hyöty Nikon-kuvaajalle. Toiminto on hyödyllinen, kun käytetään objektiivia manuaalitarkennuksella. Vastaavaa tarkennusapua ei ole esimerkiksi Canon-kameroissa, mutta niihin on saatavilla Magic Lantern -ohjelmistolaajennus.