Falafel – kasvispyörykät sisältävät runsaasti proteiinia

falafel kasvispyörykät, falafel vegetarian food

Fried falafel balls to be served with fresh vegetables, spicy pastes and sauces. Photography Copyright 2015 Jouni Pilto.

Falafel-kasvispyörykät ovat kotoisin Egyptistä. Maukkaat falafelit ovat tärkeä osa ruokavaliota Lähi-idässä. Kotitekoinen kasvispyörykkä on terveellinen ja ravitseva ruoka. Pyöryköissä on runsaasti herneproteiinia ja niistä valmistuu maukas aterian osa tämän reseptin avulla.

Falafeleissä käytetään kuivattuja kikherneitä tai härkäpapuja. Kuivat herneet tai pavut on laitettava likoon vähintään 6 tuntia ennen ruuan valmistusta, koska niiden on turvottava ja pehmettävä ennen murskaamista.

Valmistamiseen tarvitaan ruokasekoitin, joka silppuaa herneet. Huomaa, että falafelien valmistukseen ei pidä käyttää nesteeseen säilöttyjä herneitä tai papuja, sillä ne ovat liian vetisiä pyörykkätaikinaan.

Ainekset falafel-pyöryköihin 4 hengelle

  • 400 g vedessä turvotettuja kikherneitä
  • 2 isohkoa valkosipulinkynttä pienenä silppuna
  • 1-2 sipulia murskattuna tai iso nippu ruohosipulia
  • 1 desilitra silputtua persiljaa
  • yhden sitruunan mehu
  • 2 teelusikallista juustokuminaa
  • 2 tl jauhettuja korianterinsiemeniä
  • 1 tl suolaa
  • 3/4 teelusikallista cayennepippuria tai chilijauhetta
  • 1/4 tl kardemummaa

Tarvittaessa

  • 1 kananmuna
  • 1-3 ruokalusikkaa vehnäjauhoja

Paistamiseen

  • 1-2 dl auringonkukkaöljyä

Falafelien valmistusohje

Turvota herneet vedessä 6-10 tuntia. Kaada vesi pois. Silppua herneet ruokasekoittimessa, lisää muut ainekset sekoittimeen. Sekoita kunnes koostumus on yhä hieman karkea. Muotoile pyörykät alustalle.

Laita kuumalle paistinpannulle paksu kerros öljyä. Paista falafelejä (sähköliesi asento  4-5) yhteensä 6-8 minuuttia vastakkaisilta puolilta. Tarkista että paistunut pyörykkä on sisältä kypsä ja sopivan pehmeä. Jos taikina on liian kuiva, lisää tilkka vettä. Jos taikina on liian pehmeä, lisää 1-2 ruokalusikkaa vehnäjauhoja ja kananmuna. Tarjoile tuoreiden kasvisten sekä kastikkeen tai tahnan kera.

 

Reseptimuunnos: pähkinäiset falafel-kasvispyörykät

Laita taikinaan lisäksi 100 grammaa murskattuja cashew-pähkinöitä.

 

Copyright 2015 Jouni Pilto. Sisällön on tuottanut Jouni Pilto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *