Ruokaa puun lämmöllä

Kuvakooste: Parhaat ruoat uunissa ja nuotiolla

 

Näiden ruokakuvien teemana on tuore ruoka perinteisesti valmistettuna.
Ruoat on kypsytettu puu-uunissa ja nuotiolla. Lehtikuvat ja tekstit ovat syksyltä 2016.


Uuni esilämpenee pienellä puumäärällä jo ruoanvalmistusta edeltävänä päivänä. Varsinainen lämmitys tapahtuu latomalla uuni lähes täyteen rutikuivia puuhalkoja, esimeriksi koivua. Tavalliseen leivinuuniin mahtuu pitkittäin 70 cm pitkät polttopuut.


Karjalanpiirakat paistuvat nopeasti noin 250-asteisessa uunissa. Ohuet piirakat rapeutuvat paistossa, mutta ne pehmenevät haudutuksella. Leivonnaiset siirretään paiston jälkeen kulhoon ja ne kastellaan voi-vesi-suola -seoksella. Kulhon päälle asetetaan liina.


Uunissa valmistui myös perinteinen joulukinkku. Paistolämpö oli illalla hieman yli 200 astetta, mutta paiston loppupuolella aamuvarhaisella enää 120 astetta.

Seuraavat ruoat valmistuivat avotulella grillaten. Usein kalat valmistetaan halsterissa, mutta muurinpohjapannu on toinen hyvä paistotapa, koska pannu suojaa ruokaa savulta.

Siika ja halloumi-juusto saivat kevyn savuaromin muurinpohjapannulla. Koska lämpöä oli aluksi liikaa, siirrettiin kuumia hiiliä pannun alta pois. Hyvät pitkävartiset nahkarukkaset, hiililapio ja teräslasta ruoan kääntelyyn ovat välttämätön apu avotulella.

Pienet muikut paistettiin päineen muurinpohjapannulla Pikkukaloja ei fileoida, vaan ruodot pehmenevät pannulla.


Kangasrouskut saivat kunnon huuhtelun ennen keittämistä. Niistä valmistui sienikastike, joka paistui jälkilämmöllä.

 

Grillillä voi valmistaa makuelämyksiä myös hedelmistä. Hedelmät, esimerkiksi omenat ja banaanit, kannattaa kypsentää kuorineen.

Suomalaisen omenan maku on usein melko kirpeä. Maku pehmenee kypsennyksessä.

Hiiligrillissä sian kylkeä ja omenaviipaleita
Kuvan grilliruokiin haluttiin astetta runsaampi savuaromi, joten muurinpohjapannun tilalle vaihdettiin ritilä ja nuotioon lisättiin puuta. Paksuksi leikatut siankylkiviipaleet ja omenat tarjoavat hyvää makujen kontrastia.