Telejatke Nikon AF-S Teleconverter TC-20 E III

Polttovälin kaksinkertaistava telejatke

Käyttötarkoitus: Polttovälin muuttajan käyttökohteita ovat urheilukuvaus, lähikuvaus, luontokuvaus ja muu telekuvaus.

Nikon Telejatke

Objektiivin polttoväli kaksinkertaistuu Nikon AF-S TC 20E III:n avulla.

Yksityiskohdat

 

Valmistusmaa: Japani

Paino (mitattu): 270 g

Hinta (uusi): noin 500 euroa (sis. alv 24%) 3/2016

Hinta (käytetty): noin 400 euroa 3/2016

Mitat: Pituus kytkettynä kameraan 45 mm, ympärysmitta 205 mm

Rungon materiaali: musta metalli

Optiikka: 7 linssielementtiä 5 linssiryhmässä, yksi linsseistä on aspherical- linssielementti

Varustus: harmaa etutulppa ABS-muovia “BF-3B Nikon F-mount Made in Japan”; Musta takatulppa ABS-muovia “LF-4 Nikon F-mount Made in Thailand”; Kangaspussi “CL-0815 Made in China”

Pahvinen myyntipakkaus 170 mm x 110 mm x 110 mm

Nikon AF-S telekonvertteri: myyntipakkaus sisältöineen

Myyntipakkaus sisältää telejatkeen, säilytyspussin ja käyttöohjeet.

Yhteensopivuus:

 

Nikon F-mount-kiinnityksellä varustetut AF-S objektiivit, tietyt  muut Nikon-objektiivit varauksin, kolmansien osapuolien valmistamat objektiivit varauksin

Käytetään yleisesti esimerkiksi Nikon 70-200 /f 4, Nikon 70-200 f/2,8 Nikon 300/f4, ja Nikon 300/2,8 -objektiivien kanssa.

Katso Nikon- objektiivien yhteensopivuuslista Nikon AF-S -telemuuntimien kanssa valmistajan verkkosivulta.

 

Rakenne ja kestävyys

Nikon -telekonvertterin runko on vahvan tuntoista metallia.

Nikon -telekonvertterin runko on vahvan tuntoista metallia.

Konvertterin runko on metallia. Käyttötuntuma on varma ja kestävä. Bajonettikiinnitys on tukeva ja liukuu ja napsahtaa paikalleen pehmeästi ja täsmällisesti.

Ammattilaiset käyttävät telekonvertteria usein painavien kamerayhdistelmien kanssa. joten telejatkeen rakenteen ja liittimien täytyy kyetä kannattelemaan suuriakin painoja ja vääntövoimia. Nikon TC 20E III on kilpailijoihin verrattuna jämäkkä eikä se altistu nitkumiselle tai taipumiselle kiinnityskohdasta.

 

Automaattitarkennus

 

Automaattitarkennus toimii Nikon FX- DX- ja CX (Nikon 1) -järjestelmäkameroilla, joissa on AF-S -objektiivi. Automaattitarkennus toimii varmuudella objektiiveissa, joissa suurin aukko on vähintään  f/4.

 

Sääsuojaus:

 

Urheilu- ja luontokuvaajat voivat tarvita kauas kuvattaessa optiikkaa, jota voi käyttää myös yllättävissä sääoloissa. Hyvään objektiiviin liitettynä telejatke laajentaa objektiivin käyttömahdollisuutta. TC 20 E III on Nikonin uusin telejatke ja paras valinta kaikista tällä hetkellä saatavilla olevista Nikoniin sopivista telejatkeista. Tuotteen etu- ja takapintojen istuvuus objektiiviin on tiukka ja liitos on tiivistetty. Tällainen rakenne estää roiskeveden ja vesihöyryn pääsyä rakenteisiin.

 

Nikon Af-S teleconverter testissä

 

Kuvanlaadun arvioinnissa tätä polttovälin muunninta on käytetty Nikon D610 -kameran ja Nikon 70-200 f/2,8 II -objektiivin kanssa studio-olosuhteissa. Koska kyseessä on 2x telejatke, on valon hävikki kaksi aukkoa ja yhdistelmän suurin mahdollinen aukko siten f/5,6.

 

Testattu kuvan laatu

Keskipitkillä etäisyyksillä (~10 m) hyvä kuvan terävyys saavutettiin jo suurimmalla aukolla f/5,6.

Telekonvertteria käytetään tyypillisesti kuvattaessa kauas (>15m). Kauas kuvattaessa riittävä kuvan laatu saavutettiin testissä jo aukolla f/5,6. Hyvälaatuinen kuvapiirto saavutettiin aukosta f/6,3 lähtien. Kuvanlaatu parani edelleen aukkoarvolla 7,1 ja oli erittäin hyvä. Himmentäminen aukkoon f/8 asti ei ole tarpeellista testikokoonpanolla.

Aukkoarvon vaihtaminen asteikolla f/5,6 – f/8 vaikuttaa vain vähäisesti muihin kuvanlaadun ominaisuuksiin, kuten kromaattiseen aberraatioon.

 

Korvaavat vaihtoehdot Nikon AF-S TC 20E III:lle

Markkinoilla on saatavilla noin 300 euron hintaisia tarvikevalmistajien tuotteita.

Kilpailevissa konvertereissa ei ole sääsuojausta esimerkiksi tiivistyvälle vedelle tai roiskevedelle, joten ne todennäköisesti päästävät vettä optisiin rakenteisiin herkästi. Kilpailevat telekonvertterit ovat muovirakenteisia ja niiden käytössä on oltava huolellinen, sillä kamerajärjestelmän massa voi altistaa konvertterin kestävyyden lujille.

Kilpailevien tuotteiden kiinnitys objektiiviin ei ole yhtä jämäkkä, jolloin kestävyysvaikutelma on puutteellinen.

Kilpailevien konvertterien bajonettikiinnityksessä voi ilmetä mekaanisia yhteensopivuusongelmien uusien Nikon-objektiivien ja Nikon-bajonettisovittiemien kanssa: Konvertterin ja objektiivin bajonettien välillä voi olla kitkaa, joka vaarantaa objektiivin bajonettikiinnityksen ja sähköisen toiminnan. Yhteensopimattomuutta on havaittu kolmansien osapuolien valmistamissa tuotteissa. Tämä voi aiheuttaa objektiivin rikkoutumisen ja täyden toimimattomuuden.

 

Johtopäätökset:

Nikon AF-S telekonvertterin on rakenteellisesti ja optisesti hyvä ja se tuottaa tasokkaita valokuvia. Kuvattaessa kauas on suositeltavaa käyttää suurimpana aukon arvoa f/6,3 tai sitä pienempää aukkoa (isompi f/luku).

Abstract: Nikon AF-S Teleconverter TC-20 EIII

  • doubles the focal legth of a Nikon lens.
  • TC 20 E III is the newest 2 x teleconverter at the moment and suitable for all Nikon DSLR cameras and other Nikon system cameras.
  • compared to third party teleconverters Nikon offers better overall-quality and durability.
  • Nikon TC 20 E III includes 7 lens elements of which one is aspherical.
  • Prices 3/2016: New 500 eur, used 400 eur.
Käyttöohjeet ja Nikon-optiikkaa koskeva takuutodistus

Käyttöohjeet ja Nikon-optiikkaa koskeva takuutodistus