Pehmeät vehnäsämpylät

leipä_sämpylä_pehmeätvehnäsämpylät_kulinaari_gastronomy

Miten tehdään pehmeät vehnäsämpylät kotiuunissa?
Tämän Leivänteko-ohjeen avulla valmistan pehmeät ja kuohkeat vehnäleivät vähällä vaivalla.
Tätä leipäohjetta on luettu > 6000 kertaa.

Vehnäsämpylöiden ainekset

10-15 sämpylään tarvitset:

5 desilitraa vettä
10-12 dl vehnäjauhoja (kymmenesosa jauhoista voi olla täysjyväjauhoja)
10 grammaa kuivahiivaa
3 ruokalusikkaa sokeria (tai 2-3 rkl sokeria ja 1/2 rkl siirappia)
2 teelusikkaa suolaa
20-30 g voita tai 4 ruokalusikkaa öljyä

Miten sämpylätaikina valmistetaan

Lämmitä vesi 42-asteiseksi. Lisää sokeri ja suola veteen. Sekoita hiiva jauhojen joukkoon. Kaada jauhot taikinaan vähän kerrallaan, sekoita vispilällä kunnes sämpylätaikina kovenee. Taikinan vaivaaminen jatkuu tämän jälkeen käsin. Jotta lopputuloksena on pehmeät sämpylät, taikinan on oltava riittävän pehmeää. Älä laita jauhoja niin paljon, että taikina kiinteytyy liikaa.

Leipätaikinan kohotus kulhossa n. 1 tunti

Anna taikinan kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa liinan alla. Mitä pidempään annat kohota, sitä varmemmin saat aikaan kuohkeat ja pehmeät sämpylät.

Sämpylöiden muotoilu

Jauhota kädet erikseen ennen jokaisen sämpylän muotoilemista. Kaapaise taikinasta sopivan kokoinen pala. Pyöritä taikinanpalasta kämmentesi välissä tai pöydällä pyöreä pallo ja aseta leivinpaperille leivinliinan alle. Pinnalle voit ripotella siemeniä. Tee loput leivät samaan tapaan.

Sämpylöiden kohotus liinan alla

Kohota sämpylät kostean ja hyvin suljetun liinan alla noin 30 minuuttia, jotteivat sämpylät pääse kuivumaan.

Paista uunin keskitasolla 225 asteessa 16 minuuttia

Sämpylät ovat valmiita, kun niiden pinta ja pohja ovat vaalean ruskeita. Kypsän leivän pohjaa koputtamalla kuulet onton äänen.

Älä paista leipiä liian pitkään, ettei lopputulos ole kuiva ja sitkeä.

Tarjoile pehmeät vehnäsämpylät oikean voin kera!

Tämä artikkeli kuuluu sarjaan ruokaohjeet ja ruokareseptit

One comment

  • Henna

    Hei! Mahtava resepti, olen käyttänyt monia kertoja ja aina tulee hyviä.. Tästä ohjeesta näyttää puuttuvan rasvan lisääminen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *